Kompansatör

Kumaş katmanlı kompansatörler boru hatlarında ve kanallarda sıcaklık değişimleri nedeniyle oluşan genleşme, vibrasyon ve titreşimleri üzerine alarak esnek olması nedeniyle stresi ortadan kaldırır. Hattın uygun bir şekilde çalışmasını sağlar.

Çalıştığı yer ve ortama göre tek katmanlı ve çok katmanlı olarak imal edilebilmektedir. Çalışma şartlarına bağlı olarak uygun kompansatör seçimi önemlidir.

En önemli faktörler ;

-Kompansatörün kullanılacağı yerler;

-Sıcaklık

-Basınç

-Ortam

-Akışkan (Kimyasal bileşimler)

 Ortamda eğer basınç ve sıcaklık yüksekse tercih sebebi çok katmanlı kompansatör bezi kullanılması olmalıdır. Sıcaklığın ve basıncın düşük olduğu ortamlarda tek katmanlı kompansatör bezi tercih sebebidir. Projelere göre kare ve dairesel olarak istenilen ölçü ve ebatlarda yapılabilmektedir.

  Tek katmanlı kompansatörler uygulama olarak  teflonlu ve silikonlu kumaşlardan imal edilir.Flanş yerlerine kaplamalı kalın cam elyaf kumaş uygulanarak sızdırmazlık sağlamasının yanında flanşların zarar görmesi engellenir.

 Çok katmanlı kompansatörler uygulama olarak dış katman da silikonlu veya kalın gramajlı teflon kumaşlar  kullanılır.Genel amaç yağ, su ve delinme risklerine karşı kompansatörü dış etkenlerden korumaktır.Orta katmanlara %100 sızdırmazlık sağlayacak cam elyaf kumaşlar, ayrıca izolasyon malzemesi olarak cam elyaf keçe ve seramik battaniyeler kullanılır.Gaz geçiş varsa teflon kumaş tavsiye edilir. İç katmana yüksek sıcaklığa dayanıklı.,silikat,seramik cam elyaf gibi sıcaklığı ve  mukavemeti malzemeler kullanılır.Vibrasyonun daha yoğun olduğu yerlerde paslanmaz tel ile takviye edilir.Kompansatörler sıcaklığa göre yanmaz dikiş ipi ile dikilmelidir.(Kevler veya cam elyaf telli ve telsiz ipler v.b)

   Kompansatördeki bağlantılar yüksek basınçlarda boru hattının üzerinde flanşlara sıkılarak bağlanır.Bu tip kompansatörlerin flanşlı olması gerekmektedir.Kelepçeli ve halatlı bağlantı şekileride mevcuttur.